Introduction
Yirminci yüzyılda giderek artan ömür uzunluğu, yaşlıların yaşam kaliteleri artırılmadığı sürece anlamını ve değerini yitirmektedir. Kronik hastalıklara bağlı toplumsal sorunların maliyetinin de gerekli tedbirler alınmaması halinde hızla artacağı öngörülmektedir.Bilindiği gibi; demans ilerleyici yıkım olarak tanımlanan bir sendromdur ve birden çok kognitif alanda, sosyal ve meslekle ilişkili işlevlerde bozulmaya neden olacak düzeyde bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşlanma birlikte yaşamın ileri dönemlerinde ortaya çıkmasına rağmen normal yaşlanma sürecinin bir sonucu olarak kabul edilmemektedir. Dünyada 18 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen demansın en sık görülen nedeni olan Alzheimer hastalığının da önümüzdeki 40 yılda üç kat artacağı ön görülmektedir. Sadece hastanın değil, yakınlarının da tıbbi, ekonomik, sosyal ve psikolojik açıdan zorlu süreçler yaşadıkları bilinen hastalıkla ilgili olarak toplumsal bilincin ve duyarlılığın artırılmasına yönelik pek çok stratejiler geliştirilmektedir.
Bu gerekçeler üzerinden Avrupa ülkeleri ve ABD'de geriatrik hasta yaklaşımının hem birincil koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında, hem de yaşlı sağlığına hizmet veren tüm dallardaki hekimlerce ve ilgili tüm sağlık, psikolojik, sosyal ve iktisadi alanlarda çalışanlarca sağlanması konusunda çalışmalar yürütülmekte, konu ile ilgili tüm mesleklerin eğitim programları yeniden düzenlenmektedir. Geriatri ve Gerontoloji pek çok bilimin bilgi tabanını içermektedir. Yaşlı insanları ilgilendiren ve ülkemizin gerçekleri doğrultusunda hazırlanacak olan, tıbbi, psikolojik ve sosyal bilgi tabanları yaşlı hasta bakımı ile uğraşan tüm meslekler ve uzmanlık dallarınca kullanılmalıdır.
Türk Geriatri Derneği kuruluş ilkeleri doğrultusunda yaşlı sağlığına odaklı eğitim etkinlikleri kapsamındaki 1 Ekim “Uluslar arası Yaşlılar Günü” aktivitesini “Demansa Güncel Bakış” konusuna ayırmış ve ilgili uzmanlık dallarının katılımları ile bilimsel bir paylaşım ortamının oluşturulmasını amaçlamıştır.
Sempozyumu destekleyen Türk Nöroloji Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurullarının başkanlarına ve üyelerine, sempozyumun koordinatörleri Doç. Dr. Ufuk Ergun'a ve Doç. Dr. Dilek Aslan'a, eğitici olarak katkı sunan ve sempozyumu zenginleştiren davetli konuşmacı öğretim üyelerine, etkinliği destekleyen Deva Holding yetkililerine teşekkür eder, tüm katılımcılara yararlı olmasını dilerim.
Türk Geriatri Derneği Yönetim Kurulu adına
Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal
www.turkgeriatri.org